Een controle bij de tandarts is over het algemeen snel voorbij, maar sommige behandelingen zoals het trekken van een kies of een wortelkanaalbehandeling kunnen behoorlijk pijnlijk zijn. Gelukkig kan deze pijn worden voorkomen door het gebruik van verdoving. Verdoving kan op verschillende manieren worden toegediend en is essentieel voor pijnlijke ingrepen zoals het trekken van tanden of kiezen, of een wortelkanaalbehandeling. Bij het vullen van een gaatje is verdoving niet altijd noodzakelijk, maar je kunt hier altijd over overleggen met je tandarts. Soms kan een verdoving niet goed werken als gevolg van oorzaken zoals een ontsteking, angst of alcoholgebruik.
Verdoving kan op verschillende manieren worden gegeven, zoals oppervlakte verdoving, geleidings- of infiltratie verdoving, intraligamentaire verdoving en intrapulpaire verdoving. Een nieuwe en innovatieve techniek in de tandheelkunde is de intraossale verdoving, waarbij het bot wordt verdoofd met behulp van een computergestuurde naald. Deze methode is niet overal gebruikelijk, maar kan een pijnloze optie zijn voor bepaalde behandelingen.
Voor patiënten met extreme angst voor de tandarts of met speciale behoeften kan lachgassedatie of algehele narcose een oplossing zijn. Deze behandelingen worden vaak uitgevoerd door een speciale tandarts en de kosten kunnen worden vergoed vanuit de aanvullende tandartsverzekering. Het is belangrijk om de risico's en bijwerkingen van verschillende verdovingstechnieken te begrijpen en met je tandarts te bespreken welke optie het meest geschikt is voor jouw situatie. Het is ook van belang om eventuele medicijnen, medische informatie en eerdere ervaringen met verdoving te delen met je tandarts om complicaties te voorkomen.
Na een verdoving kunnen er tijdelijke bijwerkingen optreden, zoals tintelingen in de lip en tong, die meestal binnen enkele uren verdwijnen. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn met eten en drinken totdat de verdoving volledig is uitgewerkt om verwondingen te voorkomen. In zeldzame gevallen kan een verdoving niet goed uitwerken en kunnen er langdurige effecten optreden. Als je dit vermoedt, neem dan contact op met je tandarts voor advies.
Het is essentieel om open te communiceren met je tandarts over je ervaringen en eventuele problemen tijdens of na verdoving, zodat de juiste zorg kan worden geboden. Met de juiste informatie en zorg kan verdoving een effectieve en comfortabele oplossing zijn voor verschillende tandheelkundige ingrepen.
Bronnen:
KNMT - Alles over het gebit
KNMT - Handvatten Lachgassedatie
American Association for Endodontists - Intraosseous anesthesia
Journal of Dental Anesthesia and Pain Medicine - The use of general anesthesia to facilitate dental treatment in adult patients with special needs